Πάει το ρουσφέτι «σύννεφο» από τα κόμματα της Αριστεράς;

Το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει; Αλλά αυτή τη φορά από τα κόμματα της αριστεράς; Διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ματθαίου Τσιμιτάκη στην καθημερινή και σας το παραθέτουμε αυτούσιο:

H οικονομική κρίση και η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Μεταπολίτευσης, οπότε τα δύο κόμματα εναλλάσσονταν αρμονικά στην εξουσία, έχουν αλλάξει και τα αιτήματα των πολιτών προς τους πολιτικούς. Αυτό που ζητούν πια οι πολίτες δεν είναι «διορισμός», αλλά «δουλειά». Η σαφήνεια του πρώτου όρου και η ασάφεια του δευτέρου υποδηλώνουν την αλλαγή που συντελείται σήμερα στη σχέση μεταξύ των δύο, όπως μονότονα μας επανέλαβαν πολιτικοί της κυβερνητικής ΔΗΜΑΡ και του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ – των δύο κομμάτων της Αριστεράς στα οποία απευθύναμε το ερώτημα.

«Δουλειά. Οχι συγκεκριμένα, αλλά γενικά, αφού γνωρίζουν ότι δεν γίνονται πλέον προσλήψεις στο Δημόσιο», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Αυτός που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από πολίτες, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, είναι ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος έχει την ευθύνη της επικοινωνίας του κόμματος με την κυβέρνηση. «Ενα από αυτά που ζητούνται έχει να κάνει με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Προσπαθούν οι πολίτες να βρουν τρόπους να επιταχύνουν διαδικασίες ή να πάνε πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους και ζητάνε να βοηθήσουμε», αναφέρει ο ίδιος. «Μια άλλη κατηγορία αφορά τις συντάξεις και ιδιαίτερα τις αναπηρικές, όπου μπορεί να χρειάζεται ερμηνεία από μία υπηρεσία. Εκεί μας ζητούν να μεσολαβήσουμε να δουν τα αιτήματά τους με καλύτερο τρόπο», συνεχίζει. Αυτό που δεν ζητείται ποτέ από τη ΔΗΜΑΡ είναι διαμεσολάβηση για πειθαρχικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι πολίτες τη θεωρούν υπεύθυνη για τον νόμο Μανιτάκη.

Αυτή είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική τομή μεταξύ της κυβερνώσας παράταξης της Αριστεράς και της μη κυβερνώσας, αφού τα περισσότερα αιτήματα που δέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμεσολάβηση εν είδει συνηγόρου. Ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι πολίτες ζητούν παρέμβαση για αδικίες που θεωρούν ότι υφίστανται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων: «Κόσμος που αντιμετωπίζει προβλήματα επαγγελματικά ή υγείας, ομάδες υπαλλήλων υπό κατάργηση οργανισμών, δημόσιοι υπάλληλοι που πιστεύουν ότι αδικήθηκαν από το νέο πειθαρχικό, οργανώσεις που δεν έχουν χρήματα να συντηρηθούν», καταλογογραφεί ο ίδιος. Ο Αλέξης Μητρόπουλος, ως εργατολόγος, έρχεται συχνότερα σε επαφή με εργατικά ζητήματα. «Μας ζητούν παρεμβάσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας ή τα ΣΕΠΕ που ασχολούνται με τα εργατικά ατυχήματα», λέει. Διαχρονικό είναι το αίτημα για ευνοϊκές μεταθέσεις στον στρατό, το οποίο έχει ενταθεί στα χρόνια της κρίσης, τονίζει ο Θοδωρής Δρίτσας υπεύθυνος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Εσχάτως, έχει δημιουργηθεί κι ένα πρόβλημα με το Λιμενικό, όπου η υπηρεσία δεν καλύπτει πια το κόστος μετακόμισης οικοσκευής», προσθέτει ο ίδιος. Η ΔΗΜΑΡ λέει πως δεν δέχεται αιτήματα για μεταθέσεις στον στρατό, αφού αυτά κατευθύνονται στα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση καταγγελίας, με υπόνοια για πιθανούς παράνομους διορισμούς, αφορά σε ένα email του Δημήτρη Χατζησωκράτη, το οποίο διέρρευσε στο Διαδίκτυο πριν από λίγους μήνες. Ζητούσε να του αποσταλούν τα ονόματα και τα βιογραφικά των μελών της ΔΗΜΑΡ που θα κατέθεταν αιτήσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων (180 συνολικά), αλλά και να καταρτιστούν εναλλακτικές υποψηφιότητες. «Το έστειλα γιατί ο κόσμος μας δεν είχε ενημερωθεί. Στα νοσοκομεία υπάρχουν ανεξάρτητες επιτροπές που δεν έχουν σχέση με τη ΔΗΜΑΡ και αυτό μπορεί να το ελέγξει ο καθένας», απαντά ο ίδιος.

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

www.burddit.com