Η Μαρία Σπυράκη αποκλειστικά στο rightnews.gr: «Γιατί δεν αποκάλυψα ότι το 2011 μεταφέρονταν λεφτά στην Ελλάδα με στρατιωτικά αεροσκάφη»

Λίγες ώρες μπορείς να βρεις στο γραφείο της την κα Μαρία Σπυράκη. Οι υποχρεώσεις της πάρα πολλές και το νέο σύστημα της εκλογής δια ψήφου σε όλη την επικράτεια έχει κάνει τον προεκλογικό αγώνα όλων των υποψηφίων μία πραγματική κόλαση. Παρά ταύτα είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δεχθεί στο γραφείο της, λίγα μέτρα πιο κάτω από την ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης. Ιδιαιτέρως φιλική απάντησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα στις ερωτήσεις του rightnews.gr

Κυρία Σπυρακη γιατί να ψηφίσει Ν.Δ. ο συνταξιούχος που σε δύο μήνες θα δει το εισόδημα του να συρρικνώνεται για τρίτη φορά;

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, η χώρα δείχνει ότι έφτασε στη στροφή και πλέον βλέπει φως στο βάθος του τούνελ. Η Ελλάδα καλείται να κλείσει οριστικά πίσω της την πόρτα των μνημονίων. Και θα την κλείσει γιατί η Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό απέδειξαν έδωσαν τις μάχες που έπρεπε και τις κέρδισαν. Όμως αυτές οι μάχες δεν ήταν αναίμακτες. Δεν πρέπει λοιπόν οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και να επιστρέψουμε σε μια εποχή αβεβαιότητας. Και αν δεν υπάρχει σαφές και ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα επιστρέψουμε. Και τότε ο άθλος των συνταξιούχων ή των ανέργων, γιατί είναι δικός τους άθλος, θα πάει χαμένος. Αν την επομένη των εκλογών φανεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι αντίστοιχη με την λαϊκή βούληση, πάμε πάλι από την αρχή. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Η κάλπη παράγει πολιτικό αποτέλεσμα και ο πολίτης αναλαμβάνει και τη σχετική ευθύνη. Είμαστε στη στροφή για να γίνουμε ξανά μια κανονική χώρα. Και πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Γιατί επιλέξατε την Ευρωβουλή και όχι την κεντρική πολιτική σκηνή; Μήπως εκεί νιώθετε περισσότερο ασφαλής;

Η επιλογή δεν ήταν δική μου. Όταν σε παίρνει τηλέφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας και σου λέει «θα ήταν τιμή για εμάς να συμμετάσχεις στο ευρωψηφοδέλτιο» δεν έχεις περιθώρια να αρνηθείς πόσο μάλλον να διαπραγματευτείς. Δέχτηκα να συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις από το πόστο που μου πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που οδηγεί τη χώρα στο δρόμο για το ξέφωτο. Επιπλέον , θεωρώ ότι η Ευρωβουλή είναι πλέον το κέντρο των εξελίξεων, αφού εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Οι 751 που θα εκλεγούν θα αποφασίζουν από το κόστος της περιαγωγής, μέχρι το ποια επαγγέλματα θα απελευθερωθούν και με ποιο τρόπο θα γίνει η επιτήρηση των τραπεζών για να μη κερδοσκοπούν εις βάρος των φορολογουμένων. Και αν οι πολίτες μου κάνουν την τιμή και με επιλέξουν, πιστεύω ότι με την εμπειρία μου –έχω παρακολουθήσει περισσότερες από 70 Συνόδους Κορυφής-μπορώ να προσφέρω και να ανταποδώσω στη χώρα μου κάτι από αυτά που πρόσφερε. Έχω ζήσει από κοντά σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις και γνωρίζω τους ανθρώπους που αποφασίζουν.

Παραδεχτήκατε ότι αν και γνωρίζατε ότι το 2011 η χώρα είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει και μεταφέρονταν χρήματα στην Ελλάδα με στρατιωτικά αεροσκάφη, δεν το αποκαλύψατε στον ελληνικό λαό από το μέσο που εργαζόσασταν. Πως μπορούν να σας εμπιστευτούν οι Έλληνες;

Μα ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει να με εμπιστευτούν. Γιατί αν και είχα τη σχετική πληροφόρηση, ανέλαβα το βάρος της ευθύνης- όχι μόνο εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι- να μην το δημοσιοποιήσουμε, γιατί μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα γινόταν. Ξέραμε ότι θα διαλύονταν τα πάντα. Και σαν άνθρωπος σοκάρεσαι όταν βιώνεις μια τέτοια κατάσταση, όχι μόνο γιατί ξέρεις και δεν μιλάς αλλά και γιατί παίρνεις στις πλάτες σου την ευθύνη και για κάποιους άλλους. Με έπαιρναν τηλέφωνο φίλοι της μητέρας μου και με ρωτούσαν αν πρέπει να σηκώσουν από τις τράπεζες τις οικονομίες τους, τους κόπους ολόκληρης της ζωής τους. Και τους έλεγα, όχι, με το φόβο πως θα τους αντικρύσω αν σκάσει η φούσκα και χάσουν τα χρήματα τους. Σας θυμίζω ότι η Daily Mail στις 25/8/2013 είχε δημοσιεύσει ένα ανάλογο ρεπορτάζ για το καλοκαίρι του 2011 το οποίο δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Σας κατηγόρησαν ότι κάνατε προεκλογικό σποτ το ρεπορτάζ σας στο Μέγκα, και ότι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αξιοπιστία σας; Τι έχετε να πείτε;

Δεν είμαι ανεπάγγελτη, είμαι δημοσιογράφος. Μπορεί να έκλεισα την πόρτα , να πέταξα πίσω μου το κλειδί και να κάνω μια πτώση χωρίς αλεξίπτωτο στην πολιτική, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Και το σποτ αυτό είναι το βιογραφικό μου. Όπως για παράδειγμα, του κ. Ζαγοράκη είναι πορεία του στα γήπεδα με αποκορύφωμα την κατάκτηση του euro 2004, του κ. Στεφανάδη οι πρωτοπόρες επεμβάσεις και της κ. Βόζενμπεργκ η επιτυχής πορεία της στα Δικαστήρια.

Η αξιοπιστία μου στη δημοσιογραφία κρίθηκε όταν την ασκούσα. Πέρασα τον Ρουβίκωνα. Είμαι στην πολιτική με τη Ν.Δ. και νομίζω πως έχω κάθε δικαίωμα να θυμίζω τη διαδρομή μου.

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

www.burddit.com